TIENSTAPPENPLAN       REGISTREREN       INLOGGEN

Catalanen in de problemen

Het Spaanse systeem van hypotheken brengt financiële ellende voor de Catalaanse huizenbezitter die een tophypotheek heeft afgesloten. Doordat de rente snel is gestegen worden velen geconfronteerd met fors hogere maandlasten.

U kon hier al lezen hoe de financiering in elkaar zit. Langer dan een jaar kunt u uw rente niet vastzetten dus gelijk al na een jaar krijgt u mogelijk te maken met hogere rentepercentages. Dat geldt dus niet alleen voor de Catalanen maar ook voor buitenlanders die een huis in Catalonië hebben gekocht met een hypothecaire lening.
De Euribor ligt ten grondslag aan de Catalaanse hypotheekrente, die stijgt en daalt met enorme percentages. Dat betekent dat een lening met een maandelijkse aflossing van 600 euro ineens 900 euro kan kosten. Dat is voor Catalanen nauwelijks op te brengen, besef ook dat er in Catalonië gemiddeld genomen minder wordt verdiend dan in Nederland.

Je ziet in geheel Spanje/ Catalonië steeds meer huizen te koop staan, maar ook veel te huur, sommigen kunnen hun huis niet verkopen omdat ze dan met een restschuld blijven zitten want als de rente stijgt daalt de huizenprijs.

Wij denken dat dit in geheel Spanje zal doorzetten maar bepaalde regio's, waaronder Catalunya minder, maar huizen boven de vier ton zullen steeds lastiger verkoopbaar blijken. Plaatsen als Marbella, Alicante, Salou, Sitges en Llorett de Mar merken de zeer nadelige gevolgen hiervan al geruime tijd.
Huizen in plaatsen die wat populairder (lees: luxer) zijn, maar waar niet volop wordt gebouwd behouden een groter deel van hun waarde en er zal meer vraag komen naar huizen tot drie ton.

U als zoeker naar een huis kan voordeel behalen omdat er meer aanbod is, de parels zijn natuurlijk wel altijd als eerste weg.


Kopen, verkopen, wachten? Wat is wijsheid

Als u geen keus heeft en wel moet verkopen dan is er natuurlijk geen redden meer aan. Dan heeft u waarschijnlijk een tophypotheek afgesloten in een periode dat de rentestand zeer laag was. Wij raden altijd af om meer dan 80% te lenen maar goed, het gaat ook niet altijd mis natuurlijk.
Als de rente rap stijgt wordt u snel geconfronteerd met hogere lasten, verhuren is een optie maar ook daarin zult u niet de enige zijn. Als je om je heen kijkt staat er nu meer te huur dan een paar jaar geleden.

Kopen is opletten geblazen. Veel huizen zijn jonger dan vijf jaar dus zien er aantrekkelijk uit. Ze zijn echter gekocht tegen een prijs die waarschijnlijk 25 tot 50% lager ligt dan de huidige vraagprijs. Vraag de volledige Escritura op en laat u niet wijsmaken dat de aankoopprijs niet in de versie staat die men heeft, men moet altijd een complete versie kunnen overleggen.
Ga uit van een uiterste verkoopprijs van 50% onder de vraagprijs. Ook al zit een Spanjaard in de problemen, hij is te trots om zijn huis gelijk op de markt te gooien tegen een zeer lage prijs. Ook wil hij liever niet met een restschuld blijven zitten.

Het klinkt wat wrang maar financiële problemen brengen spanningen met zich mee. Het aantal echtscheidingen stijgt dan ook explosief, dat leidt niet zelden tot een gedwongen verkoop van het huis. Daar kunt u uw voordeel mee doen.


Onze bemiddeling

U kunt een aankoopopdracht plaatsen bij CasaCatalunya. Wij gaan dan op zoek naar een huis dat geheel binnen uw profiel past. Dat wordt vastgesteld aan de hand van een vragenlijst die u krijgt toegezonden.
Budget, eigen geld, werk, scholen, uitzicht, zwembad, winkels, leeftijd, vliegvelden, andere lasten, rust, zee, schoolgaande kinderen, buren. Het speelt allemaal een rol.


Contact met CasaCatalunya

Als u een vraag heeft kunt u per e-mail contact met ons opnemen. De vraag zit in uw hoofd dus als u het op papier zet en ons mailt is dat beter dan dat u ons belt en uw vraag in ons hoofd stopt en dat wij dat vervolgens op moeten schrijven.

Voor u en ons een stuk duidelijker en het voorkomt misverstanden en dus onnodig werk.

CasaCatalunya is niet de eerste de beste. Wij geven heldere adviezen en begeleiden u bij de aan- of verkoop van uw huis in Catalonië en alles wat daar bij komt kijken.

Onze adviezen leiden altijd tot voordelen voor u, per saldo:

...ga dus niet over één nacht ijs.

contact pagina

persoonlijk nummer aanvragen (kostenloos)